آیا تا به حال با سگهایی روبهرو شدهاید که به همه لبخند میزنند و رفتار دوستانهای دارند؟ این نوع رفتارها تصادفی نیستند، بلکه نتیجه یک فرایند مهم به نام «اجتماعی کردن» هستند. اجتماعی کردن سگ یکی از کلیدیترین گامها برای تربیت یک سگ خوشرفتار است. در صورتی که سگ شما اجتماعی نباشد قطعا شما را با چالش های بسیار زیادی روبرو خواهد کرد. بنابراین باید تمام تلاش خود را برای اجتماعی کردن آن انجام دهید. ما در این مقاله، به شما توضیح میدهیم که چگونه میتوانید سگ خود را به یک عضو دوستداشتنی و اجتماعی تبدیل کنید. با ما همراه باشید.
آنچه در این مطلب خواهید خواند
- اجتماعی کردن سگ چیست و چه معنایی دارد؟
- چرا اجتماعی کردن سگ اهمیت دارد؟
- بهترین زمان برای اجتماعی کردن سگ چیست؟
- آموزش سگ برای تعامل با انسان ها
- تاثیر محیط در اجتماعی کردن سگ
- اهمیت صبوری در روند اجتماعی کردن سگ
اهمیت اجتماعی کردن سگ
اجتماعی کردن سگ، به ویژه در سنین پایین و تولگی، میتواند تأثیرات بلندمدت و زیادی بر رفتارهای آینده او داشته باشد. سگی که به خوبی اجتماعی شده باشد، اعتماد به نفس بیشتری دارد، کمتر از محیط و صداهای جدید میترسد و در مواجهه با انسانها و حیوانات دیگر، رفتار آرامتر و دوستانهتری از خود نشان میدهد. بنابراین فرایند اجتماعی کردن قطعا زندگی سگ و صاحب آن را مورد تاثیر قرار داده و کمک میکند که رابطه بهتری با هم برقرار کنند. شما باید برای تمامی مراحل آموزش سگ خود وقت گذاشته و اقدامات لازم را انجام دهید.
اجتماعی کردن سگ چیست و چه معنایی دارد؟
به بیان ساده، اجتماعی کردن سگ یعنی آشنا کردن او با محیط، انسانها، حیوانات و انواع صداها و موقعیتهای مختلف. هدف اصلی از این فرایند این است که سگ بتواند در مواجهه با موقعیتهای جدید و غیرمنتظره، واکنش مناسب و آرامی داشته باشد. قطعا در اطراف خود سگی را مشاهده کرده اید که به محض دیدن شما یا دیدن گربه شروع به پارس کردن و یا دنبال کردن میکند!! این نشان دهنده عدم اجتماعی بودن سگ میباشد که دردسر های زیادی را برای صاحب خود بوجود خواهد آورد.
سگ ها از روی غریزه ای که دارند ممکن است به محض مواجه شدن با یک محیط یا شخصی جدید ریاکشن نشان داده و بقیه را کلافه کند. برخی از مشکلاتی که سگ های غیر اجتماعی با آن مواجه هستند عبارت اند از:
- تکرر ادرار به محض استرسی شدن
- واق واق و پارس کردن های بی پایان
- احتمال گاز گرفتن
- عدم توجه به دستوران صاحب خود
- احتمال فرار کردن سگ
- و …
چرا اجتماعی کردن سگ اهمیت دارد؟
همانطور که گفته شد سگ هایی که اجتماعی نشده باشند معمولا در برابر کوچک ترین تغییرات و موقعیت های جدید واکشن های ترسناک و استرسی از خود نشان میدهند. این موضوع نه فقط برای سگ ها، بلکه برای صاحبان او نیز دچار مشکل خواهد شد. اجتماعی کردن سگ میتواند به پیشگیری از مشکلات رفتاری کمک بسیار زیادی کند و زندگی مشترک راحت تری را فراهم کند. بنابراین شمایی که به تازگی سرپرستی یک سگ یا توله سگ را برعهده گرفتید، باید برای تربیت سگ و همچنین اجتماعی کردن آن اقدام کنید تا از ایجاد مشکلات زیاد در آینده جلوگیری کنید. برخی از این مشکلات عبارت اند از:
- واق واق نکردن سگ در خانه
- عدم دندان نشان دادن به افراد غریبه
- کاهش استرس سگ
- عدم خطا زدن جهت دستشویی
- و …
بهترین زمان برای اجتماعی کردن سگ چیست؟
پروسه اجتماعی کردن سگ ها معمولا در دوران تولگی انجام میشود. هر چقدر سن آنها برای آموزش اجتماعی کردن سگ بیشتر باشد، قطعا پروسه آموزش و یادگیری سخت تر خواهد بود. معمولا توله سگ ها باید بین سه الی چهار ماهگی اجتماعی شوند زیراکه در این دوره ذهن آنها بسیار باز و پذیرای یادگیری است. البته این بدان معنی نیست که سگ های بالغ توانایی یادگیری ندارند. فقط ممکن است دوره یادگیری و اجتماعی کردن سگ های بالغ کمی زمان بر بوده و نیازمند صبر و حوصله بیشتری باشد.
چالش های اجتماعی کردن سگ های بالغ
اجتماعی کردن سگهای بالغ به دلیل اینکه آنها تجربههای خاصی را پشت سر گذاشتهاند، ممکن است پیچیدهتر باشد. سگهای بالغ ممکن است رفتارهای بدی مانند ترس یا تهاجم را بروز دهند. برای اجتماعی کردن سگهای بالغ باید با آرامش و صبوری بیشتری عمل کرد. همانطور که در ما انسان ها یادگیری و عوض کردن عادت های مختلف در سنین بالا بسیار سخت تر از یادگیری در سنین پایین میباشد، در سگ ها نیز این موضوع صدق کرده و هرچقدر سن آنها برای یادگیری کمتر باشد، پروسه اجتماعی کردن و آموزش دادن راحت تری را پیش رو دارید.
نکات کلیدی برای آموزش اجتماعی کردن توله سگ ها
توله سگ ها به طور کاملا طبیعی بسیار کنجکاو هستند و این کنجکاوی باید به شیوه ای مثبت توسط صاحبشان مدیریت شود. برای آموزش توله سگ ها باید آنها را به محیط های مختلف برده و به آرامی با انسان ها و حیوانات جدید آشنا کنید. فراموش نکنید که هر نوع ترس و استرس را با دادن تشویقی، کلمات محبت آمیز و حمایتی برطرف کنید تا سگ شما اعتماد بنفس پیدا کند. سگ ها معمولا زمانی که با یک شخص، یک حیوان یا یک محیط جدید مواجه میشوند سعی میکنند آنها را بو کرده و ارتباط برقرار کنند.
حال اگر سگ شما درست اجتماعی نشده باشد ممکن است شروع به پارس کردن، دندان نشان دادن، تکرر ادرار و … شود. بنابراین در زمان تولگی که دوران کنجکاوی او است سعی کنید هیچ واکنشی نسبت به آدم ها یا حیوانات دیگر جلوی سگتان انجام ندهید.
آموزش سگ برای تعامل با انسان ها
سگ ها نیاز به یادگیری ارتباط با انسان ها هستند. بهترین روش این است که سگ خود را به انسان های مختلفی معرفی کنید و از آنها بخواهید که به آرامی نزدیک سگ شده و به سگ زمان دهید تا بعد از بو کشیدن، کنجکاوی خود را به طور کامل رفع کند. برخورد های مثبت و ملایت باعث میشود تا سگ شما کاملا اجتماعی شده و با دیدن آدم های جدید ریاکشنی از خود نشان ندهد. یادتان باشد اگر میخواهید تاثیر آموزش اجتماعی کردن سگ را بیشتر کنید، باید همیشه تشویقی های مورد علاقه سگتان را به همراه داشته باشید تا بعد از ارتباط خوب با بقیه، به آن بدهید.
اجتماعی کردن سگ برای تعامل با حیوانات دیگر
آموزش سگ برای برخورد با حیوانات دیگر باید به آرامی و در محیطی کنترل شده صورت گیرد. ابتدا سگ را با یک حیوان آشنا کنید که آرام و اجتماعی باشد. همچنین بهتر است در هنگام اولین برخورد، سگ را در کنترل داشته باشید و با صبوری اجازه دهید تا به هم عادت کنند. معمولا افراد برای اجتماعی کردن سگ خود تلاش میکنند تا با سگ های دیگری که در پارک هستند ارتباط برقرار کنند ولی معمولا این موضوع پیشنهاد نمیشود. شما نمیدانید که آن سگ چه بیماری هایی دارد و ممکن است سگ شما را دچار مشکل کند.
بهترین گزینه برای شما این است که از اطرافیان خود که صاحب سگ هستند درخواست کنید که به منزل شما بیایند و خیلی آرام سگ ها را به هم معرفی کنید. مطمئن باشید بعد از بو کردن همدیگر با هم دوست شده و هیچ گونه مشکلی به وجود نخواهد آمد. این کار را با چندین سگ دیگر انجام دهید تا حیوان خانگی شما کاملا به شرایط آشنا شدن با حیوانات دیگر عادت کند.
تاثیر محیط در اجتماعی کردن سگ
محیطی که سگ شما در آن آموزش میبیند، تاثیر زیادی بر رفتار او خواهد داشت. سعی کنید سگ را در محیط های مختلف مانند پارک، خیابان و حتی مکان های شلوغ ببرید. این کار به او کمک میکند تا با شرایط مختلف کنار بیاید و اعتماد به نفس بیشتری کسب کند. البته در نظر داشته باشید که سگ گردانی در محیط های شلوغ ایران ممکن است کمی مشکلساز باشد. متاسفانه به دلیل سیاست های غلط دولت ایران سگ گردانی در خیابان های شلوغ ممنوع بوده و ممکن است شما را دچار مشکل کند.
اگر ساکن تهران هستید سعی کنید در محیط هایی که افراد مختلفی برای سگ گردانی از آن استفاده میکنند استفاده کنید. بردن سگ در محدوده میدان انقلاب، میدان ولیعصر، بازار پانزده خرداد و … به هیچ عنوان پیشنهاد نمیشود.
اهمیت صبوری در روند اجتماعی کردن سگ
در امور مربوط به آموزش و تربیت سگ شما باید نهایت صبوری را داشته باشید. زیراکه از فاکتور های بسیار مهم تربیت سگ خواهد بود. سگ ها به زمان نیاز دارند تا با محیط و افراد جدید عادت کنند. اگرچه ممکن است نتایج سریع و فوری مشاهده نشود ولی صبر و پشتکار در نهایت به شما یک سگ آرام و اجتماعی هدیه خواهد داد. بنابراین سعی کنید در تمامی امور آموزشی و تربیت سگ خود صبور باشید. در نظر داشته باشید که به هیچ عنوان از تنبیه برای آموزش سگ خود استفاده نکنید.
تنبیه های مختلف سگ میتواند علاوه بر پیامد های بدی که در تربیت سگ شما بوجود بیاورد، باعث شود تا شما سگی افسرده و ترسو داشته باشید. تنبیه باعث افزایش استرس و اضطراب خواهد شد و در اکثر مواقع باعث بدتر شدن پروسه یادگیری شود. بهتر است هر بار که سگ شما رفتاری مثبت از خود نشان داد، او را با یک جایزه خوشمزه تشویق کنید تا سعی کند کار مثبت خود را تکرار کند. در نظر داشته باشید که اگر سگ شما یک سری رفتار های ناپسندی از خود نشان داد باید آنرا مدیریت کنید. برخی از این رفتار ها عبارت اند از:
- پارس کردن
- گاز گرفتن
- دندان نشان دادن
- و …
در این مواقع شما باید آرامش خود را حفظ کرده و با صحبت های محبت آمیز و دادن تشویقی سگ خود را به آرامش دعوت کنید. این کار باعث بهبود رفتار و کاهش مشکلات رفتاری سگ شده و اعتماد بنفس آن را افزایش میدهد.
سخن آخر
اجتماعی کردن سگ یکی از اساسیترین بخشهای تربیت او است که میتواند به بهبود رفتار و کاهش مشکلات رفتاری کمک کند. این فرایند، به سگ شما کمک میکند تا اعتماد به نفس بیشتری داشته باشد و با دیگران به راحتی ارتباط برقرار کند. اگرچه این کار زمان و صبر میطلبد، اما در نهایت به شما یک سگ آرام و دوستداشتنی هدیه خواهد داد. توجه داشته باشید اگر برای تربیت سگ خود وقت کافی ندارید، میتوانید از مربی های حرفه ای سگ کمک بگیرید. در زیر میتوانید برخی از مربیان شهر های مختلف را مشاهده کنید:
آیا اجتماعی کردن سگ بالغ ممکن است؟
بله! اگرچه اجتماعی کردن سگ بالغ سخت تر از توله سگ هاست ولی این موضوع امکان پذیر بوده و فقط نیاز به صبر و شکیبایی بیشتری دارد.
چه سنی برای اجتماعی کردن توله سگ ها مناسب است؟
بهترین زمان بین سه الی چهار ماهگی سگ میباشد. زیرا که در این دوره توانایی یادگیری بیشتری وجود دارد.
آیا میتوان از تنبیه برای اجتماعی کردن سگ استفاده کرد؟
خیر!! تنبیه باعث استرس و اضطراب سگ میشود. بهترین گزینه آموزشی استفاده از تشویقی است.
آیا محیطهای شلوغ به اجتماعی شدن سگ کمک میکنند؟
بله، آشنایی با محیطهای مختلف به سگ کمک میکند تا اعتماد به نفس بیشتری کسب کند.
چگونه میتوان رفتارهای ناپسند سگ را اصلاح کرد؟
با استفاده از تکنیکهای مثبت و تشویقی میتوان رفتارهای ناپسند را به رفتارهای مثبت تبدیل کرد.