آموزش دست دادن به سگ یکی از باحال ترین و شیرین ترین تربیت ها در بحث آموزش سگ میباشد. شما در صورتی که به سگتان این فرمان را آموزش دهید، قطعا ارتباطتان با سگ بیشتر شده و ذهن آن را برای آموزش های دیگر باز میکنید. تمامی آموزش های سگ یک فرایند لذت بخش و آموزنده است که برای سگ و صاحب آن بسیار مفید خواهد بود. بنابراین ما در این مقاله سعی کردیم به طور تخصصی آموزش دست دادن به سگ را عنوان کنیم. با ما همراه باشید.
آنچه در این مطلب خواهید خواند
- چرا آموزش دست دادن برای سگ ها مهم است؟
- تجهیزات و وسایل لازم برای آموزش دست دادن به سگ
- مراحل اصلی آموزش دست دادن سگ
- نکات کلیدی برای موفقیت در آموزش دست دادن سگ
- صبور بودن و نداشتن انتظارات بالا
- انجام تمرین های منظم و دوره ای
- استفاده از تشویقی های خوشمزه
- عدم علاقه یا توجه سگ به آموزش
- چقدر طول میکشد تا سگم دست دادن را یاد بگیرد؟
- آیا میتوانم از هر تشویقی ای استفاده کنم؟
- چند بار در روز باید آموزش های سگ را تمرین کنیم؟
- آیا میتوان آموزش دست دادن سگ را در فضای باز انجام داد؟
- آیا این آموزش برای سگ های بالغ و مسن نیز قابل اجراست؟
چرا آموزش دست دادن برای سگ ها مهم است؟
آموزش دست دادن به سگ فواید بسیار زیادی داشته و در کیفیت زندگی شما با این حیوانات بسیار باهوش و دوست داشتنی تاثیر بسیار زیادی خواهند داشت. در حال حاضر مهم ترین آیتم هایی که بعد از یاد دادن دست دادن سگ بدست خواهید آورد عبارت اند از:
- فواید اجتماعی و رفتاری دست دادن سگ
- ایجاد ارتباط قوی و خوب با سگ
- اجتماعی کردن سگ
- تقویت هوش و ذهن سگ
دست دادن سگ یکی از رفتار های اجتماعی محبوب بین سگ ها و صاحبشان است. این حرکت به سگ کمک میکند تا به روشی کاملا دوستانه و محترمانه با انسان ها ارتباط برقرار کند. بنابراین یادگیری دست دادن سگ باعث تقویت رفتار مثبت، افزایش تمرکز سگ و در نتیجه اجتماعی شدن سگ خواهد شد. همچنین یادگیری این دستور باعث نزدیک تر شدن سگ به صاحبش خواهد شد به طوری که سگ درک خواهد کرد که باید به حرف صاحب خود گوش داده و یادگیری مابقی دستور ها را نیز آسان تر خواهد کرد.
تجهیزات و وسایل لازم برای آموزش دست دادن به سگ
شما قبل از اینکه آموزش های مربوط به دست دادن سگ را شروع کنید، قطعا نیاز به یک سری تجهیزات و شرایط دارید که بتوانید پروسه آموزش را کوتاه کرده و به بهترین شکل ممکن سگتان را آموزش دهید. مهم ترین آیتم های مورد نیاز جهت آموزش دست دادن سگ عبارت اند از:
- انتخاب تشویقی مناسب
- آماده سازی محیط آموزش سگ
شما برای اینکه بتوانید پروسه یادگیری سگ را به حداقل برسانید باید این دو آیتم را در مهیا کنید. که در ادامه بیشتر در خصوص این دو مورد صحبت خواهیم کرد.
1- انتخاب تشویقی مناسب برای آموزش دست دادن سگ
در تمامی آموزش هایی که برای سگ ها وجود دارد، تشویقی ها نقش اصلی و اساسی ایفا خواهند کرد. در صورتی که نبود آنها قطعا پروسه یادگیری را کند تر و یا حتی غیر ممکن میکند. سگ ها حرف های ما انسان ها را متوجه نمیشوند و اگر بخواهیم کار خوبشان را تاکید کرده و کاری کنیم که آن را تکرار کند، نمیتوانید از کلماتی مانند ((آفرین، اوکی، پسر خوب، سگ خوب و …)) استفاده کنیم. فقط در صورتی میتوان این کلمات را به سگ بفهمانیم که از یک وعده غذایی خوشمزه استفاده کنیم.
تربیت سگ به این اصول خلاصه میشود که سگ با انجام دادن کاری که ما مد نظرمان است به آن تشویقی ای که دوست دارد را بدهیم تا سگ شما لازم باشد برای گرفتن دوباره آن تشویقی کار خود را تکرار کند. تکرار کردن کار های او برای دریافت تشویقی باعث میشود که آنها به عادت تبدیل شده و کاملا آموزش هایی که در ذهن ما است را یاد بگیرند.
2- آماده سازی محیط برای آموزش سگ
یکی از مهم ترین نکاتی که در زمان شروع آموزش دست دادن به سگ باید رعایت کنید، آماده کردن محیط اطراف است. شما فقط در صورتی میتوانید به سگتان آموزش دهید تا محیط کاملا آرام و بدون حواسپرتی باشد. معمولا یک اتاق کوچک یا فضای بسته میتواند بسیار ایدهآل باشد. سگ در این محیط تمرکز بیشتری داشته و نسبت به آموزش های شما واکنش نشان خواهد داد.
فرض کنید شما در یک محیط شلوغ و کاملا باز میخواهید به سگتان آموزش دهید. آیا سگتان به شما توجه خواهد کرد؟ آیا با دیدن پرندگان یا گربه ها حواسش پر نمیشود؟ آیا با وجود صدا های مختلف میتوان انتظار فهمیدن دستورات شما را داشت؟ قطعا خیر! بنابراین به این موضوع توجه ویژه داشته باشید.
مراحل اصلی آموزش دست دادن سگ
حال که تمامی موارد لازم برای آموزش دست دادن به سگ را متوجه شدید نوبت به شروع آموزش میرسد. برای اینکه بتوانید بهترین آموزش را داشته باشید باید طبق چهار مرحله پیش بروید. این چهار مرحله عبارت اند از:
- آماده سازی ذهنی و جلب توجه سگ
- آموزش حرکت اولیه دست دادن
- تقویت آموزش و تکرار حرکت دست دادن
- افزودن دستور صوتی
هر کدام از این مراحل دارای نکات خاصی هستند که در صورت عدم اجرای آنها پروسه آموزش دست دادن سگ با مشکلات زیادی مواجه خواهد شد. در ادامه به بررسی تک تک این مراحل میپردازیم.
مرحله اول: آماده سازی ذهنی و جلب توجه سگ
برای شروع آموزش باید ابتدا توجه سگ را به خود جلب کنید. این کار میتواند با صدا زدن اسم یا نشان دادن تشویقی مورد علاقه او انجام شود. زمانی که سگ به شما نگاه میکند، میتوانید آموزش خود را شروع کنید. برای اینکه بتوانید بهتر توجه سگ را به خود جلب کنید میتوانید از روش های مختلفی استفاده کنید. برای مثال با نزدیک کردن تشویقی مورد علاقه سگ به نزدیکی بینی و نگهداشتن آن و یا با حرکات دست و هدایت کردن او به سمت خود، قطعا توجه سگ به شما جلب خواهد شد.
مرحله دوم: اموزش حرکت اولیه دست دادن سگ
بعد از اینکه توانستید توجه سگ را به خود جلب کنید نوبت به این میرسد که سگ را برای دست دادن به شما تشویق کنید. برای اینکار تشویقی مورد علاقه سگتان را در دست نگه داشته و به آرامی دست خود را جلوی او برده و نگه دارید. سعی احتمالا سعی خواهد کرد که با دست خود به دست شما ضربه بزند تا تشویقی را بگیرد. به محض اینکه این کار را انجام داد، تشویقی را به او بدهید. توجه داشته باشید که اگر شما از تشویقی مورد علاقه سگ استفاده نکنید، قطعا سگ نسبت به آن بی توجه بوده و ممکن است علاقه خاصی برای گرفتن آن از دست شما نداشته باشد.
برخی از سگ ها زمانی که شما تشویقی را در دست دارید سعی میکنند با پوزه خود به شما بفهماند که باید آن تشویقی را به او بدهید ولی شما باید تشویقی را در داخل مشت خود نگه داشته و تا زمانی که سگ دست خود را بالا نیاورد و روی دست شما ضربه نزند، نباید آن را به سگ بدهید.
مرحله سوم: تقویت آموزش و تکرار حرکت دست دادن
زمانی که سگ شما برای گرفتن تشویقی، دستش را روی دست شما قرار داد شما باید بار ها و بار ها این آموزش را تکرار کنید تا حرکت دست دادن در ذهن سگ کاملا تثبیت شود. تکرار باعث خواهد که سگ شما یاد بگیرد این حرکت با پاداش همراه بوده و به تدریج به عنوان یک رفتار شرطی آن را انجام دهد. هر بار که سگ شما برای گرفتن تشویقی به دست شما ضربه میزند و پاداش دریافت میکند، مغز او این رفتار را به عنوان یک عمل مثبت در نظر گرفته و تکرار این موضوع باعث میشود تا دست دادن در حافظه سگ حک شود.
مرحله چهارم: افزودن دستور صوتی
زمانی که سگ شما به خوبی دست دادن را یاد گرفت، باید یک دستور صوتی مانند عبارت ((دست بده)) یا (( بزن قدش)) را به آموزش خود اضافه کنید. این دستور باید کوتاه و واضح باشد. هر بار که سگ شما دست میدهد، دستور صوتی خود را بگویید تا به مرور زمان این صدا را با حرکت دست دادن مرتبط کند. زمانی که سگ شما به دستور صوتی ((دست بده)) یا ((بزن قدش)) عادت کرد، میتوانید بدون نیاز به نشان دادن تشویقی از او بخواهید که دست بدهد. سعی کنید در زمان مطرح کردن دستور صوتی، آن را واضح و با صدای بلند بیان کنید تا سگتان متوجه شود که چه کار باید انجام دهد.
نکات کلیدی برای موفقیت در آموزش دست دادن سگ
شما برای اینکه بتوانید آموزش دست دادن به سگ را به طور کامل و بینقص اجرا کنید باید به یک سری نکات توجه ویژه داشته باشید. کوتاهی کردن در هر یک از آیتم هایی که در ادامه معرفی میکنید در آموزش سگ تاثیر بسیار زیادی گذاشته و ممکن است شما را با چالش روبرو کند. این نکات عبارت اند از:
- صبور بودن و نداشتن انتظارات بالا
- تمرین های منظم و دوره ای
- استفاده از تشویقی های خوشمزه
صبور بودن و نداشتن انتظارات بالا
در تمامی پروسه های آموزش سگ مانند آموزش پارس نکردن سگ، اجتماعی کردن سگ و … شما باید تمامی صبر و حوصله خود را خرج کنید. در صورتی که صبر و حوصله کافی برای سگتان نداشته باشید، قطعا نمیتوانید سگ خود را تربیت کنید. درست همانطور که نوزاد انسان نیاز به توجه، محبت، صبر و حوصله بسیار زیادی دارد، سگ ها نیز دقیقا همینطور بوده و شما به عنوان صاحب او باید تمامی این موارد را برای او رعایت کنید.
انجام تمرین های منظم و دوره ای
اگر میخواهید سگتان در مدت زمان کوتاهی تمامی آموزش های خود را یاد بگیرد باید برنامه های منظم و دوره ای را برای آموزش او در نظر بگیرید. برای مثال اگر شما فقط چند بار برای آموزش دست دادن سگ اقدام کرده و به طور منظم به آن نپردازید قطعا سگ شما دستور را فراموش کرده و تمامی زحمات شما به هدر خواهد رفت. حتما آموزش های سگ را به طور منظم و دوره ای انجام دهید. برای مثال روزی دو بار به مدت نیم ساعت برای آموزش سگ خود وقت گذاشته و اون را تعلیم دهید.
در نظر داشته باشید که اگر دوره های آموزشی سگ طولانی شود ممکن است سگ شما خسته شده و نسبت به کار هایی که در حال انجام آن هستید، بیحوصله شود. بنابراین سعی کنید دوره های آموزشی خود را کوتاه کرده تا سگتان بیشترین توجه را به شما داشته باشد.
استفاده از تشویقی های خوشمزه
مزاج سگ ها با یکدیگر متفاوت است. شما به عنوان صاحب سگ باید بدانید که او چه چیزی را بیشتر از همه دوست دارد. برخی از سگ ها عاشق تشویقی های طعم ماهی هستند و برخی دیگر تشویقی های طعم مرغ. شما باید بر اساس مزاج سگ خود اقدام به خرید تشویقی سگ کنید. البته ممکن است بعد از مدتی، سگ شما نسبت به تشویقی که برای آموزش انتخاب کردید بی توجه شود. در این شرایط شما باید سعی کنید از تشویقی های متنوع و متناسب با مزاج سگ خود استفاده کنید.
عدم علاقه یا توجه سگ به آموزش
برخی اوقات سگ به دستورات شما بی توجهی کرده یا علاقه ای از خود نشان نمیدهد. در این شرایط شما بهتر است از تشویقی های متنوع استفاده کنید و محیط آموزش را تغییر دهید تا توجه سگ به شما جلب شود. در نظر داشته باشید، همانطور که گفته شد دوره آموزش دست دادن سگ باید کوتاه باشد. هرچقدر که این دوره در طول روز بیشتر باشد و یا تکرار بیش از حد صورت بگیرد، از حوصله سگ خارج شده و ممکن است تاثیر عکس داشته باشد.
سخن آخر
ما در این مقاله سعی کردیم تا تمامی نکات و مراحلی که مربوط به آموزش دست دادن به سگ است را مطرح کنیم تا شما عزیزان بتوانید در خانه و در کمترین زمان ممکن به سگ خود یاد بدهید که چطور با شنیدن صدای ((دست بده)) دست خود را روی دستان شما قرار دهد. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد. در صورتی که تجربه خاصی در خصوص آموزش دست دادن سگ خود دارید میتوانید آن را در بخش نظرات با بقیه به اشتراک بگذارید. ممنونیم که تا به اینجا همراه ما بودید.
چقدر طول میکشد تا سگم دست دادن را یاد بگیرد؟
بسته به هوش و شخصیت سگ، ممکن است یادگیری این حرکت چند روز تا چند هفته طول بکشد.
آیا میتوانم از هر تشویقی ای استفاده کنم؟
بله ولی باید به این نکته دقت کنید که فقط تشویقی هایی که سگتان دوست دارد میتواند برای آموزش مناسب باشد. سعی کنید از تشویقی های نرمی که دارای عطر زیادی هستند استفاده کنید.
چند بار در روز باید آموزش های سگ را تمرین کنیم؟
روزانه 5 الی 10 دقیقه تمرین کافی است تا سگ خسته نشده و آموزش مداوم باشد.
آیا میتوان آموزش دست دادن سگ را در فضای باز انجام داد؟
بله ولی بهتر است که در مراحل اولیه، آموزش را در فضایی کاملا آرام و بدون حواسپرتی انجام دهید.
آیا این آموزش برای سگ های بالغ و مسن نیز قابل اجراست؟
بله! اگرچه ممکن است آموزش سگ های مسن تر کمی طولانی تر باشد ولی به دلیل باهوش بودن سگ ها این موضوع امکان پذیر است.