مراقبت از سگ در خانه یک مسئولیت بسیار بزرگ است، تمامی افرادی که قصد مراقبت و زندگی کردن با یک سگ را دارند باید همه نکات مراقبت از سگ ها را بداند و این امر بسیار ضروری است. نگهداری و مراقبت سگ در آپارتمان با توجه به کوچک بودن محیط خانه و نزدیکی واحدهای آپارتمان به هم، نیاز به ملاحظات بیشتری میباشد. در مقاله نکات مراقبت از سگ های خانگی ما به شما نکاتی را می آموزیم که برای شما حیوان خانگیتان مشکلی پیش نیاید پس با پت خونه همراه باشید.
آنچه در این مطلب خواهید خواند
آشنایی با سگ ها
سگها حیواناتی بسیار دوست داشتنی هستند و خیلی از انسان ها دوست دارند یک سگ باهوش و بامزه در کنار خود داشته باشند. سگ ها شخصیتی بسیار احساساتی دارند و در صورتی که به مدت چند ساعت در خانه تنها بمانند ممکن است افسرده شوند. واقعیت این است که مراقبت از سگ ها کار سادهای نیست. نگهداری از سگ صرفا غذا دادن به آنها نیست! نگهداری از سگ یک مسئولیت روزانه است که باید آن را با مهربانی و حوصله انجام دهید.
نگهداری و مراقبت از سگ در خانه و آپارتمان با معضلات بیشتری نیز همراه است. البته اگر هنگام خرید سگ به نژاد و سبک زندگی آن و خودتان توجه داشته باشید با مشکلات کمتری مواجه خواهید شد. اما برای مراقبت از سگ در آپارتمان باید چه شرایطی را فراهم کرد؟ چگونه میتوان از حرکات سگ بفهمیم نیازش چیست؟ نحوه مراقبت از سگ در خانه چگونه است؟ در ادامه این مقاله به همه این سوال ها پاسخ خواهیم داد.
نحوه مراقبت از سگ در خانه

برای نگهداری سگ در خانه علاوه برآماده کردن محیط خانه، باید درباره نحوه نگهداری سگ در خانه نیز اطلاعاتی داشته باشید. فراهم کردن شرایطی مناسب برای سلامتی، بهداشت، بازی و تغذیه از اصول اولیه نگهداری حیوانات خانگی است. در نظر داشته باشید که شما حافظ حیوان خانگی خود هستید نه مالک آن! برای مراقبت از سگ در خانه به روش اصولی نکات زیر را باید رعایت کنید:
- آماده سازی فضای منزل
- داشتن وقت کافی جهت آموزش و تربیت سگ
- برنامه ریزی ثابت روزانه
- توجه به تغذیه و وسایل مورد نیاز
- اختصاص یک فضای مناسب و خصوصی به سگ
- توجه به سلامت و بهداشت سگ
- توجه به حرکات و رفتار های سگ
- در نظر گرفتن استرس و اضطراب ها
- رعایت نکات همسایگی در آپارتمان
1- آماده سازی فضای خانه برای مراقبت از سگ در خانه
قبل از ورود برای مراقبت از سگ در خانه باید فضا را ایمن کنید، کابینتهای پایین آشپزخانه و دستشویی را به قفل کودک مجهز کنید. مواد شوینده و دارو ها را دور از دسترس آنها قرار دهید. سیمهای برق نباید به صورت پراکنده روی زمین باشند زیرا که گاز گرفتن آنها میتواند برای سگ خطرناک باشد. سعی کنید گلها و گیاهان خانگی خود را دور از دسترس سگ خود قرار دهید. ممکن است این گیاهان سمی باشند و سگ شما با گاز زدن آنها مسموم شود.
2- آموزش و تربیت

برای سگ خود قوانین و مقررات تعیین کنید. اگر دوست ندارید سگ شما روی مبل یا تخت خواب شما برود یا بخوابد باید در این رابطه آموزش ببیند. میتوانید برای آموزش فرمان به سگ از مربی متخصص کمک بگیرید.
اطمینان حاصل کنید سگ شما درباره اینکه در زمان پیاده روی ادرار و مدفوع کند آموزش دیده است چون ممکن است در منزل کار خود را انجام دهد و باعث کثیفی و بوی بدی در محیط منزل شود. برای اجتماعی شدن سگها و کاهش هزینه آموزش ها کلاسهای گروهی گزینه مناسب تری میباشد. فراموش نکنید برای آموزش سگ خود به صورت روزانه وقت بگذارید.
3- روال ثابت روزانه
در یک ساعت مشخص از صبح و یک ساعت مشخص در عصر باید به سگ خود غذا بدهید. سگها معمولا ۲۰ تا ۳۰ دقیقه بعد از خوردن و آشامیدن به دستشویی احتیاج دارند. بنابراین برای مراقبت از سگ در خانه خود یک برنامه زمانی ثابت به صورت روزانه برای غذا، پیاده روی، بازی کردن و … تنظیم کنید، این کار برای حفظ سلامتی سگ ها بسیار حیاتی است. برای مثال اگر پیاده روی روزانه کمی دیر شود حتی اگر سگ شما آموزش دیده باشد باز هم ممکن است در خانه ادرار کند و این موضوع مراقبت و نگهداری از سگ را برای شما سخت میکند.
4- تغذیه و وسایل بازی

کیفیت مواد غذایی که برای سگ خانگی خود انتخاب میکنید اهمیت بسیار زیادی دارد. غذای سگ ها باید مناسب سن و نژاد آنها باشد. خوردن بعضی از خوراکیها برای سگ ها ممنوع است دقت کنید سیر، پیاز، کشمش، انگور، شکلات، آووکادو، مخصوصا شیرین کننده زایلیتول آنها را دچار مسمومیت کرده و ممکن است مشکلات جانی بوجود بیاورند.
شخصیت سگ ها مانند انسان ها با هم فرق میکنند. سعی کنید اسباب بازیهای مختلف را امتحان کنید تا اسباب بازی مورد علاقه سگ خود را را پیدا کنید. سگها عاشق اسباب بازیهایی هستند که بتوانند آنها را گاز بگیرند. شما در سایت پت خونه میتوانید جذاب ترین اسباب بازی های سگ را تهیه کنید.
5- جای خواب مناسب و اختصاصی برای سگ
سگها دوست دارند یک فضای مخصوص برای خودشان داشته باشند، مکانی که در آنجا احساس امنیت کنند. حتما برای استراحت و خوابیدن سگ خود یک جای خواب نرم و راحت تهیه کنید. در نظر داشته باشید حتی میتوانید باکس یا پارک مخصوص سگ تهیه کنید و به آن آموزش دهید تا در پارک و محیط خود بماند.
6- توجه به سلامت و بهداشت سگ

برای مراقبت از سگ در خانه باید اهمیت زیادی به سلامتی آن بدهید، برنامه چکاپ منظم ماهانه با دامپزشک داشته باشید و عمل واکسیناسیون را طبق نظر دامپزشک انجام دهید. سگها معمولا حیواناتی هستند که زیاد به بیماری های انگلی مبتلا میشوند بنابراین باید برای سلامتی و بهداشت آنها وقت بگذارید. داروهای زیادی برای درمان انگلها لازم است اما پیشگیری و نحوه مراقبت سگ در خانه اهمیت بیشتری دارد. مراقبت هایی مانند برس کشیدن مو های آنها و نظافت ناخنها و بدن میتواند در پیشگیری از این بیماریها بسیار موثر باشد.
سلامت دندانها نیز اهمیت زیادی دارد، زندگی برای سگ هایی با دندانهای خراب بسیار سخت میشود و شاید حتی نتوانند به زندگی ادامه بدهند. بنابراین پیشنهاد پت خونه خریدن یک مسواک مخصوص سگ میباشد که بعد از صرف هر وعده غذایی بتوانید دندان های سگ را تمیز کنید. سگها همچنین نیاز به برنامه حمام منظم دارند. درباره برنامه استحمام سگ خود و انتخاب مواد شوینده مناسب سعی کنید با دامپزشک خود مشورت کنید.
7- جلوگیری از اضطراب و استرس جدایی
اگر سگ خانگی خود را در خانه تنها بگذارید و به سرکار بروید، دچار اضطراب و استرس جدایی میشود. مراقبت از سگ در خانه های آپارتمانی این مشکل را بیشتر میکند. از نشانه های این اضطراب و استرس، پارس کردن زیاد و زوزه کشیدن است که ممکن است موجب آزار و شکایت همسایهها شود. البته میتوانید با اسباب بازی و خوراکی مورد علاقه اش حدود ۱۵ تا ۳۰ دقیقه آن را سرگرم کنید ولی در نظر داشته باشید که حتی سگ های آموزش دیده هم نمیتوانند چندین ساعت در خانه تنها بمانند.
8- قوانین نگهداری سگ در آپارتمان
خوشبختانه طبق قوانین کشور ایران، نگهداری و مراقبت از سگ در خانه و آپارتمان جرم نیست. اما اگر صدای واق واق سگ موجب سلب آسایش و آرامش همسایهها شود و یا حضور سگ تهدیدی علیه بهداشت محسوب شود، همسایهها میتوانند تحت عنوان مزاحمت از صاحب سگ شکایت کنند. با این شکایت در مرحله اول ده روز برای رفع مزاحمت، فرصت داده میشود و در مرحله بعد جزای نقدی و سایر اقدامات انجام میشود.
معنی حرکات سگ برای مراقبت از آن

کارهایی که سگ شما انجام میدهد ممکن است بیانگر نکات زیادی باشد، باید معنی حرکات سگ را بشناسید تا رفتار آن را به درستی متوجه شوید تا بتوانید به او کمک کنید. گاهی درک درست حرکات سگ باعث میشود تا جان سگ خود را نجات دهید. برای درک برخی حرکات نامتعارف سگ باید به دامپزشک رفتارشناس و مربی متخصص مراجعه کنید. در این قسمت به چند رفتار مهم سگها در منزل را بیان خواهیم کرد:
- چرخیدن سگ به دور خود
- کندن و یا گاز گرفتن زمین
- فشار دادن سر
- تنفس تند و سریع سگ
- نشستن سگ بر روی پنجه یا میان پاهای شما
- خمیازه کشیدن سگ
- ادرار سگ در خانه
- کشیدن خود به زمین
- خوردن مدفوع سگ توسط خودش
- داشتن نفس بد بو
کسانی که تابحال صاحب سگ نبوده اند و اطلاعاتی در خصوص آن ندارند ممکن است با دیدن این رفتار ها کاملا تعجب کنند. شما باید به عنوان صاحب آن تمامی نکات مراقبت از سگ در خانه را بدانید و این زمانی اتفاق میافتد که شما تمامی این رفتار ها شناخته و بدانید که در این شرایط چه کار هایی را باید انجام دهید. در ادامه در خصوص این رفتار های سگ بیشتر صحبت خواهیم کرد.
1- دور خود چرخیدن
سگهایی که زیاد به دور خود میچرخند معمولا از یک بیماری رنج میبرند و عذاب میکشند. بیماریهایی مثل عفونت گوش، سندروم وستیبولار، تومور مغزی، مسمومیت. شما باید برای تشخیص قطعی و دقیق حتما باید به دامپزشک خود مراجعه کنید.
2- کندن زمین
سگها به طور طبیعی عادت دارند زمین را بِکَنند و این کار را بخاطر قایم کردن چیزی انجام میدهند و یا به دنبال یک جای خنک تر برای دراز کشیدن میگردنند. اما اگر سگ شما در خانه هم مشغول کندن کاناپه، تشک و مبل است و باعث میشود به وسایل منزل آسیب برسد باید بایک مربی آموزش سگ صحبت کنید و از آن کمک بگیرید تا این عادت بد را ترک کند. همانطور که میبینید مراقبت از سگ در خانه قطعا مسئولیت خاص خود را میطلبه.
3- فشار دادن سر
وقتی سگها سر خود را به زمین یا دیوار فشار میدهند باید فورا به دامپزشک مراجعه کنید. معنی حرکات سگ در این موارد میتواند مسمومیت جدی و یا بیماریهای مغزی باشد.
4- تنفس سریع
تنفس سریع سگها معمولا برای تعدیل دمای بدن است، چون سگها بیشتر گرمای بدن خود را از طریق دهان برطرف میکنند. سعی کنید مراقب باشید هنگام فعالیت فیزیکی آب کافی نوشیده باشد. توجه داشته باشید گاهی از اوقات علت تنفس سریع سگها درد است، پس در این موارد حتما به دامپزشک مراجعه کنید و علت درد را پیگیری کنید.

5- نشستن سگ بر روی پنجه یا میان پاهای شما
درک اشتباه حرکات سگ میتواند مشکل اصلی را پنهان کند. اکثر افراد این حرکت را به اشتباه به حس مالکیت سگها تفسیر میکنند، در حالیکه این حرکت نشاندهنده استرس و عصبانیت است. در واقع سگ خانگی شما سعی میکند با چسبیدن به شما احساس امنیت بیشتری کند. دراین موارد دامپزشک رفتارشناس بیش از مربی میتواند به شما کمک کند.
6- خمیازه کشیدن
شاید فکر کنید سگ خانگی شما خسته است و احتیاج به یک خواب کوتاه دارد اما در تفسیر معنی حرکات سگ، خمیازه کشیدن به معنای استرس یا ترس است. مخصوصا وقتی یک فرد جدیدی را میبیند، به صورت پشت سر هم ممکن است اتفاق بیفتد. توجه داشته باشید در آشنا کردن سگ خانگی خود با افراد جدید عجله نکنید.

7- ادرار کردن
اگر شما سگتان را تربیت کرده اید اما به ناگهان وسط خانه ادرار میکند این تغییر ناگهانی در تفسیر معنی حرکات سگ میتواند نشانه دهنده ی عفونت مثانه و مجاری ادرای باشد. هرچند در سگهای مسن نشانه فراموشی و آلزایمر هم میتواند باشد.
8- کشیدن خود بر زمین
اگر سگ خانگی شما مدام نشیمنگاه خود را روی زمین میکشد به احتمال زیاد مشکلی در ناحیه مقعد دارد یا ممکن است نیاز به تخلیه مدفوع داشته باشد. آلرژی، خارش و انگل نیزمیتواند دلیل این رفتار سگ باشد.
9- خوردن مدفوع
این حرکت در میان سگها عادی محسوب میشود، البته بسیار ناخوشایند است. این رفتار تنها زمانی در تفسیر معنی حرکات سگ اهمیت مییابد که علت آن سوءتغذیه باشد. در صورتیکه که سگ شما با کاهش وزن هم مواجه شده است باید حتما به دامپزشک مراجعه کنید.

10- نفس بد بو
نفس سگها معمولا بوی ناخوشایندی دارد، اما اگر بوی ناخوشایند آن تغییر قابل توجهی کرده است به دامپزشک مراجعه کنید. ممکن است علت آن بیماریهای دهان یا بیماریهای کلیه، کبد یا روده باشد.
نکات مراقبت از سگ در دوران پریودی
تمامی حیوانات چهار پا ماده دارای دوران پریودی یا فحل هستند که در برخی از آنها مانند سگ ها و یا گربه ها، نیازمند یک سری نکات و مراقبت های خاص میباشد. ابتدا اجازه دهید برخی از نشانه های دوران پریودی سگ ها یا به عبارتی فحل شدن سگ را بیان کنیم:
- تنبل شدن سگ
- رفتار عصبانی و پرخاشگری
- کم شدن اشتها
- خونریزی از واژن
- ترشحات زرد رنگ در ناحیه تناسلی
- افزایش تعداد دفعات ادرار
- التهاب و بزرگ شدن ناحیه تناسلی
- بلند کردن پا موقع ادرار
- تکان دادن بیش از حد دم
- تمایل زیاد به نزدیک شدن به سگ های نر
- میل و کشش بیشتر سگهای نر به سمت سگ ماده

در صورتی که تمام و یا برخی از خصوصیات بالا را برای سگ ماده خود مشاهده کردید، به احتمال زیاد فحل شده است و شما باید یک سری نکات را برای مراقبت از سگ در خانه رعایت کنید. توجه به این نکات باعث میشود سگ شما این دوره را به خوبی و بدون هیچ مشکلی پشت سر بگذارد. در زیر میتوانید این نکات را مشاهده کنید:
- استفاده از غذا های باکیفیت جهت تامین مواد مورد نیاز بدن سگ
- محبت کردن به سگ در دوران فحل
- استفاده از قلاده برای پیاده روی
- جلوگیری از نزدیک شدن سگ های نر به سگ شما
- اجازه دادن به سگ برای استراحت
- استفاده از غذا های مورد علاقه سگ
- استفاده از پد های بهداشتی برای جلوگیری از کثیف شدن منزل
مراقبت از سگ در منزل بعد از عقیم سازی
یکی از کار هایی که بهتر است برای سگ خود انجام دهید، عقیم سازی است. فرقی ندارد که سگ شما نر باشد یا ماده. در هر صورت برای جلوگیری از برخی مشکلات بهتر است تا سگ خود را عقیم کنید. بعد از عقیم سازی سگ شما نیاز به یک سری مراقبت ها خواهد داشت که این مراقبت ها به دو دسته تقسیم میشود. مراقبت های 24 ساعت اول و مراقبت های بلند مدت تا دو الی سه هفته. باید توجه داشته باشید که هر یک نیازمند نکات بسیار مهمی هستند که در ادامه در خصوص آن صحبت خواهیم کرد.
مراقبت های 24 ساعت اول عقیم سازی سگ
در 24 ساعت اول بعد از عقیم سازی سگ شما شرایط خوبی نخواهد داشت و باید تمام تلاش خود را برای بهبود هرچه سریعتر حال آن انجام دهید. این نکات عبارت اند از:
- استراحت مطلق در محیط آرام، گرم و تمیز
- دادن داروی های مسکن به سگ طبق تجویز های دکتر دامپزشک
- جلوگیری از لیسیدن زخم جراحی (استفاده از قلاده الیزابت)
- رعایت نظافت و نکات بهداشتی برای محل زخم جراحی

مراقبت های بلند مدت تا دو هفته بعد از عقیم شدن
زمانی که 24 ساعت از عمل عقیم سازی گذشت، شما باید به طور مداوم تا دو الی سه هفته برخی از نکات را رعایت کنید تا سگ شما به طور کامل بهبود یابد. این نکات عبارت اند از:
- محدود کردن فعالیت مانند دویدن، پریدن و … برای جلوگیری از خونریزی
- پیاده روی های کوتاه برای جلوگیری از افسردگی سگ
- ادامه مصرف دارو های تجویز شدن توسط دامپزشک
- نظافت زخم و عوض کردن پانسمان ها زیر نظر دکتر دامپزشک
- بازدید مجدد دامپزشک بعد از دو هفته
در صورتی که به این نکات بعد از عقیم شدن سگ خود توجه کنید، مشکلی برای او در منزل بوجود نیامده و شما یک سگ شاداب با طول عمر بالا خواهید داشت.
سخن آخر مراقبت از سگ در خانه
بسیاری موارد وجود دارند که شما باید برای مراقبت از سگ در خانه در نظر داشته باشید. زیرا که ممکن است این نکات هر چند که از نظر شما بی اهمیت باشد شما را در دردسر بیندازد. ما در این مقاله سعی کردیم تا تمامی نکاتی که باید جهت مراقبت از سگ در خانه رعایت کنید و در نظر داشته باشید را بیان کنیم. حتما نکات را جدی بگیرید تا مشکلی برای سگ شما پیش نیاید. ممنون از شما که ما در مقاله (( نکات مراقبت از سگ در خانه )) دنبال کردید.