تربیت سگ همیشه یکی از سخت ترین کار های دنیا بوده است!! شاید از خودتان بپرسید چرا ؟ به دلیل این که کوچک ترین رفتار اشتباه شما باعث بد رفتار و بد عادت شدن سگ شما شود. برای آموزش سگبه شیوه درست باید بدانید که چه موقع و کجا چه رفتاری را به چه صورتی انجام دهید که سگ شما ببیند و آموزش ببیند. بنابراین به دلیل سختی بالای تربیت سگ باید قبل از ورود به منزل برای آن به طور کامل آماده شوید. آماده شدن قبل از خرید سگ شامل فیلم آموزشی دیدن، مطالعه کردن و بالا بردن اطلاعات خود در خصوص رفتار سگ ها میباشد.
در این مقاله، پت خونه قصد دارد تا در مورد تربیت سگ و اهمیت آن برای شما عزیزان به طور کامل توضیح دهد تا بدانیم که از کجا شروع کنیم و چه مسیری را طی کنیم تا تربیت سگ به طور اصولی و درست انجام شود. با ما همراه باشید.
آنچه در این مطلب خواهید خواند
تربیت سگ چیست و چرا باید به آن اهمیت دهیم؟
تربیت و تعلیم سگ یعنی آموزش دادن به او برای انجام کار هایی که برای ما اهمیت دارد به طوری که انجام ندادن این کار ها باعث آزار و اذیت ما خواهد شد. برای مثال واق واق کردن در ساعت 2 نصفه شب زمانی که همه همسایه ها خواب هستند شاید از نظر خود سگ مشکلی نداشته باشد ولی قطعا باعث شکایت از طرف همسایگان میشود و اگر ما به سگ آموزش دهیم که واق واق کردن در این ساعت کار اشتباهیه به آن تربیت سگ میگویند.
تربیت و آموزش سگ مهارتی است که نیاز به مطالعه و بدست آوردن اطلاعات میباشد.به جرئت میتوان گفت سخت ترین و پیچیده ترین وظیفه یک صاحب سگ، تربیت آن به نحوه درست میباشد. در زمان تربیت سگ، تک تک حرکات و رفتار شما به عنوان صاحب سگ و کسی که سگ برای انتخاب رفتار در آینده به او نگاه میکند، بسیار مهم است. از طرفی، تربیت سگ در ماه های اول زندگی تا حدود 8 ماهگی بسیار اساسی و مهم است و اگر این دوره بسیار مهم سپری شده و شخصیت سگ شکل بگیرد، تربیت کردن این موجودات باهوش بسیار سخت خواهد شد.
اگر برای تربیت سگ وقت نگذاریم چه اتفاقی می افتد؟
همانطور که دانستن نحوه درست نگهداری از سگ باعث سالم ماندن و زنده ماندن دوست کوچک شما میشود، تربیت سگ تعیین کننده کیفیت زندگی آن خواهد شد. این بدان معنی است که که اگر سگی تربیت نشود هر کاری که دلش بخواهد انجام میدهد و این موضوع بسیار سخت و طاقت فرسا است.
یکی از مثال هایی که میتوانیم بزنیم این است که در صورت عدم تربیت درست و آموزش صحیح، ممکن است با دیدن آدم ها و حیوانات دیگر شروع به واق واق کردن کند، به غریبها دندان نشان دهد و یا حمله کند، جاهایی که نباید، دستشویی کند، وسایل خانه را گاز بگیرد و خراب کند، مدفوعش را بخورد و خیلی از کار هایی که باعث نارضایتی شما شود را انجام دهد. پس در نظر داشته باشید همانطور که زندگی در کنار یک سگ تربیت شده میتواند بسیار لذت بخش و شاداب باشد، زندگی در کنار یک سگ آموزش ندیده هم میتواند بسیار انرژی گیر و طاقت فرسا باشد.
تربیت سگ را از چند ماهگی باید شروع کنیم؟
بهترین زمان برای شروع تربیت و آموزش سگ، 2 ماهگی است.
پس با ما همراه باشید تا تمامی نکات را در مورد تربیت سگ خود بخوبی یاد بگیرید!!!
بهترین روش تربیت سگ چیست؟
با توجه به تحقیقات سایت WebMD که یکی از معتبر ترین سایت هایی که در حوزه ی حیوانات خانگی است و فعالیت میکند، بهترین روش تربیت سگ در جدید ترین روش ها و کشفیجات دامپزشکان و متخصصان رفتار شناسی آنها در سراسر دنیا، روش تاییدیه مثبت است. اصول این روش بر پایه تشویق کردن کار های خوب و نادیده گرفتن کار های بد بنا شده است.البته اینکه چطوری نسبت به کار های بد بی اهمیت باشیم و کار های خوب را چه زمانی و چگونه تشویق کنیم، مسئله ای است که باید در مورد آن بیشتر صحبت کنیم.
توجه داشته باشید که از همان لحظه ای که سگ را به خانه می آورید، باید تربیت کردن و آموزش دادن آن را شروع کنید. تمامی سگ ها با روش آزمون و خطا، تمامی کار ها را یاد میگیرند. یعنی اینکه وقتی کاری انجام میدهند و به هدفشان میرسند یا تجربه خوبی در ذهنشان باقی میماند، انجام آن کار را ادامه میدهند و برعکس. برای همین موضوع تک تک حرکات سگ را از روز اول باید زیر نظر داشته باشید، حرکات خوب را با دادن تشویقی، تشویق کرده و کار های ناپسند را با نادیده گرفتن و پرت کردن حواس حیوان، متوقف کنید.
با استفاده از تشویقی میتوانید سگ دوست داشتنی خود را برای آموزش دیدن آماده کنید. شما دوستداران سگ باید برای آموزش نه گفتن به سگ، میبایست از تشویقی استفاده کرده تا به سگ خود کار های ممنوعه را آموزش دهید. این کار برای توله سگ هایی که تازه به سرپرستی قبول میشوند بسیار مهم و حیاتی است. بنابراین آموزش نه گفتن به سگ یکی از آموزش هایی است که برای تربیت توله سگ لازم میباشد. زیرا که باید بفهمد که شما صاحب و رئیس او هستید و قوانین خانه چیست.
بعد از رعایت کردن این نکات حالا زمان آموزش دادن جدی به سگ شروع میشود و باید برای آن به طور قدم به قدم پیش بروید. مهم ترین آموزش های سگ به ترتیب عبارت اند از:
- آموزش جای دستشویی به سگ
- آموزش پارس نکردن در خانه
- آموزش فرمانپذیری
- آموزش تنها ماندن در منزل
- آموزش اجتماعی کردن سگ
در ادامه راجب تک تک این موارد صحبت خواهیم کرد تا مشکلات مربوط به تربیت سگ را برطرف کنید. توجه داشته باشید که تمامی آموزش ها نیاز به صبر و تحمل بالایی داشته و شما باید خود را برای آن آماده کنید. با ما همراه باشید تمامی موارد را مطلع شوید.
1- آموزش جای دستشویی به سگ
قطعا اولین مشکل دستشویی کردن سگ در خانه است. زمانی که شما یک توله سگ را وارد منزل میکنید، ممکن است که در هرجای خانه دستشویی کرده و شما را دچار مشکلات زیادی کند. بنابراین اولین مرحله برای تربیت سگ، آموزش جای دستشویی به آن است. برای اینکار روش های زیادی وجود دارد که شما باید تک تک آنها را برای آموزش جای دستشویی برای سگ خود امتحان کنید. برخی از این روش ها عبارت اند از:
- استفاده از پد بهداشتی
- استفاده از قطره های تعلیم ادرار سگ
- دادن تشویقی بعد از دستشویی کردن در جای درست
پد های بهداشتی از مهم ترین وسایل تربیتی سگ برای یادگیری جای دستشویی میباشد. این پد ها به دلیل جذب بسیار بالا و همچنین عدم عبور مایعات از خود، بسیار میتواند به شما کمک کند. برای اینکه بتوانید جای دستشویی سگ را آموزش دهید، باید از مواردی که در بالا گفته شد استفاده کرد. همانطور که گفته شد شما به پد بهداشتی، قطره تعلیم ادرار و تشویقی لذیذ برای آموزش نیاز دارید. در این روش مقداری از قطره تعلیم ادرار را روی پد بهداشتی اسپری کرده و سگ با بو کردن آن از روی غریزه سعی میکند روی پد بهداشتی دستشویی کند.
زمانی که این کار تکرار شود، تبدیل به عادت شده و سگ شما دیگر نیازی به قطره ادرار یا پد بهداشتی ندارد. البته ایجاد عادت در سگ ها فقط با دادن تشویقی ممکن است. به این صورت که بعد از دستشویی کردن در جای درست در همان لحظه، به آن تشویقی که دوست دارد را بدهید و با کلمات مثبت مانند آفرین، آره، همینه، اوکی و … به سگتان تایید دهید. این کار ممکن است تا سه الی چهار هفته طول بکشد تا سگ شما کاملا جای دستشویی خود را یاد بگیرد.
نکته مهم: در زمان آموزش جای دستشویی، سگ ممکن است خطا های زیادی بزند. برای مثال ممکن است روی فرش، زیر مبل و گوشه خانه دستشویی کند ولی شما نباید سگ خود را دعوا کنید. تنها کاری که در اینجوری مواقع باید انجام داد این است که با گفتن کلمه (( نه )) او را به جای دستشویی مخصوص خود ببرید. با انجام دادن اینکار به طور مداوم و تشویقی دادن به سگ زمانی که در مکان درست دستشویی کرد براحتی میتوانید جای دستشویی را به سگ آموزش دهید. برای اطلاعات بیشتر مطلب زیر را مطالعه کنید:
2- آموزش پارس نکردن سگ در خانه
از دیگر آموزش های سگ که برای کسانی که آپارتماننشین هستند بسیار اهمیت دارد، واق واق نکردن یا پارس نکردن سگ در منزل است. سگ ها به طور غریزی برای برطرف کردن نیاز های خود و یا نشان دادن عصبانیت خود اقدام به ایجاد سر و صدا میکنند. این شما هستید که باید تشخیص دهید این واق واق کردن ها علتش چیست. ولی اگر پارس کردن سگ فقط برای جلب توجه است شما با آموزش درست میتوانید این مشکل را به طور کامل برطرف کنید.
برای اینکه به سگ خود آموزش پارس نکردن در خانه را بدهید باید به چهار نکته توجه داشته باشید:
- تمرین آرامش و فرماندهی
- آماده کردن محیط و فضای خانه
- اطمینان از فعالیت بدنی کافی
- استفاده از تشویقی ها و تقویت مثبت
اولین نکته این است که باید آرامش در منزل برقرار باشد. برخی از صاحبان پت در خانه سر و صدای بسیار زیادی ایجاد میکنند و همین موضوع باعث تحریک سگ برای پارس کردن خواهد شد. بنابراین حتما محیط خانه را آرام نگه داشته و با یاد دادن دستور ((ساکت)) و ((هیس)) به سگ خود بفهمانید که نباید سر و صدا کند.
این آموزش ممکن است کمی دشوار باشد ولی ناممکن نیست. بعد از اینکه کلمه ((ساکت)) یا ((هیس)) را به سگ گفتید و او ساکت شد، بلافاصله باید به او تشویقی بدهید تا بفهمد کار درست را انجام داده و برای اینکه تشویقی بیشتری بدست بیاورد سعی میکند بعد از شنیدن دستور ساکت یا هیس، سر و صدای خود را متوقف کند.
برخی مواقع پارس کردن سگ ها به دلیل وجود انرژی بالا در آنهاست. شما به عنوان صاحب سگ باید او را برای بازی کردن یا پیاده روی به بیرون از خانه برده و انرژی آن را تخلیه کنید. برخی از افراد به این موضوع اهمیت نداده و با چالش های زیادی مانند سر و صدای سگ مواجه میشوند. توجه داشته باشید که حتما از تشویقی هایی که سگتان دوست دارد استفاده کنید تا تاثیر یادگیری و آموزش سگ بیشتر شود. گفتن کلمات مثبت مانند آفرین، همینه و … بعد از انجام کار درست توسط سگ الزامی است. برای اطلاعات بیشتر مطلب زیر را مطالعه کنید.
3- آموزش فرمانپذیری سگ
یکی از کار های آموزشی که بعد از آوردن سگ به منزل باید انجام دهید، آموزش فرمان پذیری است. فرمان پذیری نقش مهمی در زندگی سگ با صاحب خود دارد و برای ایجاد رابطه نزدیک تر حیوان با صاحب خود کمک بسیار زیادی خواهد کرد. فرمان پذیری به معنای گوش کردن سگ به حرف های صاحب خود میباشد. اگر بخواهیم برخی از این فرمان ها یا دستور ها را مطرح کنیم، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فرمان نشستن
- فرمان دست دادن
- فرمان خوابیدن
- فرمان چرخیدن
- فرمان بیا و برو
- و …
تمامی این فرمان ها را شما میتوانید با دادن تشویقی و گفتن کلمات مثبت و تایید کننده به سگ خود آموزش دهید. به طوری که برای یاد دادن فرمان نشستن باید سگ خود را روبروی خود قرار داده و بیان کلمه ((بشین)) او را با این کلمه آشنا کنید. قطعا سگ شما بعد از شنیدن این کلمه هیچ واکنشی نشان نخواهد داد ولی شما بعد از اینکه کلمه بشین را مطرح کردید باید سگ خود را وادار به نشستن کنید. (برای مثال پشت سگ را به پایین فشار بدهید) بعد از اینکه سگ شما نشست به او تشویقی بدهید.
با تکرار این کلمه و انجام آن توسط سگ بعد از یک مدت زمان کوتاه یک الی دو هفته ای سگ شما به طور کامل متوجه دستور شما خواهد شد و فرمان پذیری او افزایش پیدا میکند. معمولا سگ ها یک نفر را صاحب خود میدانند. بنابراین نباید انتظار داشت که با تمامی افراد مثل صاحب خود رفتار کرده و دستورات آنها را اجرا کند.
چهارمین آموزش توله سگ: تربیت توله سگ برای تنها ماندن در خانه بدون اینکه زوزه بکشد یا ناله کند
اولین آموزشی که باید به یک توله سگ بدهید نحوه تنها ماندن در منزل است. یکی از مهم ترین مشکلات کسانی که به تازگی سگ خریده اند ( بخصوص در شب های اول ) مشکل سر و صدا کردن، گریه کردن، زوزه کشیدن و واق واق کردن توله سگ خود میباشد به طوری که خواب و خوراک را از صاحبانشان میگیرد به طوری که در روز های اول آنها را از خریدن سگ پشیمان میکند.
خیلی از صاحبان پت فکر میکنند که این رفتار توله سگ بسیار غیر عادی است به طوری که مشکلی برای توله سگ بوجود آمده است. همانطور که بچه نوزاد انسان برای گریه کردن خود دلیلی دارد، توله سگ ها هم برای گریه کردن، واق واق کردن و زوزه کشیدن دلیلی دارند که بسیار طبیعی و قابل پیش بینی میباشد!! ولی دلیل این رفتار چیست؟ ما باید در برابر این رفتار چه عکس العملی نشان دهیم و چگونه آن ها را آرام کنیم تا بتوانیم شب خوب بخوابیم؟
تمامی توله سگ ها به طور کاملا غریزی وقتی تنها میمانند، برای صدا کردن صاحبشان، شروع به سر و صدا کردن و زوزه کشیدن و حتی پارس کردن میکنند و اینکه چه جوابی از طرف شما دریافت میکنند روی رفتارشان در آینده تاثیر مهمی میگذارد. به طور کلی ما باید امور زیر را انجام دهیم:
- به توله سگ خود اطمینان دهیم که جا و مکانی که در آن هست بسیار امنه و هیچ خطری تهدیدش نمیکند.
- کم کم به تنها ماندن در منزل عادتش دهید.
- باید آموزش ببیند که تنها باشد و سر و صدایی تولید نکند. ( این بخش باعث میشود حتی زمانی که شما کاملا در خانه نیستید، سگ آرام باشد و از مشکلات مهمی مانند اظطراب جدایی جلوگیری کند)
برای آموزش تنها ماندن سگ در منزل، به شما پیشنهاد میکنیم تا از خدمات مربی متخصص سگ استفاده کنید. این کار باعث خواهد شد تا شما در کمترین زمان ممکن، تمامی آموزش هایی که برای زندگی با سگ خود نیاز دارید، را بدست آورید. البته این موضوع
حال چگونه این سه مورد را به سگ آموزش دهیم؟؟
- تا حد امکان فضای خانه را برای سگ آرام کنید به طوری که در منزل احساس آرامش داشته باشد.
- سعی کنید با توله سگ خود بازی کنید و او را به چالش بکشید.
- سعی کنید از غذا هایی که دوست دارد استفاده کنید.
- به سگ خود محبت کنید و دائما با او صحبت کنید.
- در ابتدا او را به مدت زمان کوتاهی تنها بگذارید و به مرور مدت زمان آن را افزایش دهید.
- بعد از اینکه پیش سگ خود برگشتید به آن تشویقی ای که بسیار دوست دارد بدهید.
پنجمین آموزش در تربیت سگ: اجتماعی کردن سگ
یکی از ویژگی های بسیار مهم در سگ ها خوش اخلاق بودن و اعتماد به نفس داشتن آنهاست. سگی که نترس باشد از مواردی مثل صدا های بلند، تنها ماندن، غریبه ها، دامپزشک، سگ های دیگر و حیوانات ترسی ندارد. به آن ها پارس نکرده و دست به خشونت نمیزند. بلکه در برابر آنها کاملا هوشیار بوده و رفتار مناسب و عاقلانه از خود نشان میدهد. این نوع سگ ها به صاحبانشان اعتماد و اطمینان کافی دارند.
سگی که براحتی بترسد خیلی زود شروع به لرزیدن، واق واق کردن، دندان نشان دادن و غر غر کردن کرده و این رفتار، بیرون بردن یا تنها گذاشتن سگ در خانه را بسیار سخت میکند. در مقابل این موضوع سگ تربیت شده خوش برخورد را در نظر بگیرید که وقتی صاحبش کسی یا حیوانی را معرفی میکند واق واق نمیکند و به دستور صاحبش به سرعت ساکت خواهد شد. حال سوال اصلی اینجاست که چطوری سگ خودم را اجتماعی کنم؟؟
چگونه سگم را اجتماعی کنم؟
توله سگ ها باید در سن کم به چالش کشیده شوند، به نحوه درست با صدا های بلند، موقعیت های استرس آور، غریبه ها، حیوانات دیگر و … مواجه شوند تا در سن بزرگسالی به مشکلی بر نخورند. این کار مهم ترین قسمت تعلیم سگ در سن پایین است. سگی که یاد گرفته باشد در سن پایین نسبت به سگ های دیگر، صدا های بلند، آدم های غریبه و … چگونه واکنش نشان دهد، در بزرگسالی وقتی به آنها بر میخورد، مشکلی برایشان بوجود نمی آید. این کار را اجتماعی کردن سگ مینامند.
- اجتماعی کردن سگ به چند نکته بسیار مهم بستگی دارد که در زیر میتوانید تمامی آنها را مشاهده کنید:
- قرار دادن سگ در شرایط مختلف
- تشویقی دادن برای پارس نکردن به افراد یا حیوانات دیگر
- بیرون بردن سگ خود بعد از تکمیل واکسن های اولیه
- ارتباط برقرار کردن سگ با سایر افراد
- بازی کردن سگ با سگ های دیگر
- واکنش نشان دادن صاحب سگ بعد از پارس کردن
- استفاده از خدمات دامپزشک و مربی سگ متخصص
نکته مهم: یادتان باشد که تا شش ماهگی سگ بیشتر برای اجتماعی کردن سگ وقت نگذارید و اگر سگ شما بالای شش ماه سن دارد و از مشکلات تربیتی آن رنج میبرید باید سراغ مربیان تخصصی سگ بروید.
سخن آخر تربیت سگ
ما در این مقاله سعی کردیم مهم ترین آیتم ها برای تربیت سگ را مطرح کنیم تا شما بتوانید زندگی بهتری با این حیوانات دوست داشتنی و باهوش داشته باشید. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد. اگر تجربه خاصی در خصوص تربیت یا آموزش سگ خودتان دارید، میتوانید در بخش نظرات این تجربیات را در اختیار سایر افراد قرار دهید.